More about

3D printing in Sierra Leone

MEDIA

3D-protheses voor Afrika

Merel van der Stelt bedacht ze en nu printen ze in Sierra-Leone protheses. De ideale oplossing voor een duur hulpmiddel. Het geeft de mensen hun trots en leven weer terug. Merel vertelt er in de studio meer over.

Logo

Nieuwe hand uit Nederlandse 3D-printer maakt Sierra Leoners dolgelukkig

Inwoners die verminkt werden tijdens de bloedige burgeroorlog in Sierra Leone krijgen hulp van een Nederlandse arts en student. Zij willen daar een 3D-lab opzetten, waarmee ze protheses printen voor slachtoffers met afgehakte ledematen.

Lars Brouwers en Merel van der Stelt over hun 3D-lab in Sierra Leone

Sierra Leone werd van 1991 tot 2002 verscheurd door een gruwelijke burgeroorlog. Rebellenlegers verminkten duizenden inwoners en veel mensen verloren ledematen als uiting van machtsvertoning. Prothesen zijn voor de meeste Sierra Leoners onbetaalbaar en de kwaliteit van de zorg is onvoldoende om de lokale bevolking te helpen, waardoor ze gehandicapt blijven voor de rest van hun leven. Chirurg in opleiding Lars Brouwers en technisch geneeskunde studente Merel van der Stelt hebben op een bijzondere manier de mensen daar geholpen. Zij richten in Masanga in Sierra Leone een 3D-lab op om patiënten met verloren ledematen te voorzien van geprinte prothesen.